Družina astronomov Herschel

Družina astronomov Herschel je najznamenitejša astronomska družina v zgodovini. Dosežki te rodbine, postavljeni v okvir svojega časa, so neprekosljivi in segajo celo preko meja astronomije. Zato je o članih te družine vredno spregovoriti na enem mestu, ne samo v okviru posameznih področij na katerih so delovali, saj si edino tako lahko predstavljamo, kako izjemno so prispevali k razvoju astronomije in znanosti na splošno. Ime Herschel smo namreč slišali že velikokrat in če vse te dosežke omenimo na enem mestu, smo resnično presenečeni nad množico odkritij.

Člani družine Herschel, ki jih bomo omenili, so:

Sir Frederick William Herschel

Rodil se je v Hanovru, a je pri devetnajstih letih emigriral v Anglijo. Bil je glasbenik in se je preživljal kot organist, violinist v orkestru, komponist in direktor orkestra. Preko glasbe se je začel zanimati za matematiko in kasneje za leče. Astronomija ga je začela vse bolj zanimati po tem, ko je spoznal dvornega astronoma Nevila Maskelyne-a leta 1773.


Začel je brusiti lastna zrcala, ki so bila v tistem času še precej slabo odbojna in iz zlitine bakra in kositra. Začel je izdelovati katalog zvezd do osme magnitude in pri tem je naletel na megličast objekt, za katerega se je izkazalo, da je planet na orbiti, ki je bolj oddaljena od Saturnove. Odkril je prvi planet v zgodovini človeštva (vse ostale so poznali že v prazgodovini), Uran. To ga je povzdignilo v enega večjih astronomov svojega časa in se je lahko vse več posvečal raziskavam. Vseskozi mu je pri tem pomagala neporočena sestra, Carolina.

Njegova najpomembnejša odkritja:

Zgoraj našteta odkritja govorijo kar sama od sebe, s takim seznamom odkritij se lahko pohvalijo le redki.
Caroline Lucretia Herschel

Bila je mlajša sestra Fredericka Williama. V mladosti je zbolela za tifusom, kar je ustavilo njeno rast. Ker je bila drobcene postave, je njen oče trdil, da se ne bo nikoli poročila, njena mama pa je menila, da je najbolje, če postane služkinja. Leta 1772 jo je brat povabil, da pride k njemu v Anglijo, kar je tudi storila. Na začetku je imela precej obetavno pevsko kariero, a ker se očitno ni zelo dobro vklopila v novo družbo, se ni odločila sprejeti vseh ponujenih vlog.


Ko je brata začela zanimati astronomija, je isti konjiček pritegnil tudi njo. Ko se je William začel zanimati za vse večje teleskope, se je izkazalo, da Carolina premore izjemne ročne spretnosti tako pri poliranju zrcal, kakor tudi pri rokovanju s teleskopom. Ker je Williamu ročnih spretnosti zelo primanjkovalo, je postala njegova ključna pomočnica pri opazovanjih in izdelavi teleskopov. Sčasoma je začela prepisovati izposojeno astronomsko literaturo in urejati Williamove zapiske opazovanj. Ugotovila je, da to delo bolj kot razumevanje potrebuje hitrost in natančnost, a je na bratovo vztrajanje vseeno začela opazovati tudi sama. Ta prizadevanja so ji postala v večje zadovoljstvo kot petje in vložila je veliko truda v razumevanje astronomije. To se je izkazalo za zalo koristno, saj je odkrila osem kometov do leta 1800. V svojih zapiskih je večkrat zapisala, da si želi služiti kruh z astronomskimi opazovanji. Država je njeno pomembno pomoč pri Williamovih opazovanjih nagradila s tem, da ji je podelila rento in s tem je Caroline postala prva ženska, ki je bila plačana za znanstveno delo.

V svoji astronomski karieri je izdelala popravljeno in močno dopolnjeno izdajo Flamsteedovega zvezdnega kataloga, dopolnjevala je bratov katalog meglic tudi po njegovi smrti. Za svoje delo je prejela zlato medaljo kraljeve astronomske družbe, do leta 1996 je bila edina ženska, ki je dobila to medaljo.

Sir John Frederick William Herschel

Sin Fredericka Williama Herschla je bil matematik, astronom, kemik, fotograf in botanik. S širino svojega zanimanja je celo presegel svojega očeta, na toliko področjih se je udejstvoval. Bil je eden izmed izumiteljev fotografije, saj je izumil nekaj izboljšav v fotografskem procesu, najpomembnejši prispevek pa je bil izum fiksirja, ki je omogočil izdelavo trajnih posnetkov. Uporabil je tudi izraza pozitiv in negativ. Pisal je članke za enciklopedijo Britannico, izumil je aktinometer, napravo za merjenje Sončnega obsevanja, s katerim je naredil izjemne preboje na področju fotokemije. Predlagal je spremembo gregorijanskega koledarja, ki pa ni bila širše sprejeta. Izdelal je tudi natančen katalog objektov južnega neba in katalog več kot 10000 dvojnih zvezd. V času bivanja v južni afriki je naredil tudi več kot sto botaničnih risb lokalne flore.

Njapomembnejša dela in odkritja na področju astronomije:


Alexander Stewart Herschel

Sin Johna F. W. Herschla, bil je astronom in fizik. Ukvarjal se je s spektroskopijo kometov in ugotovil je, da so kometi vzrok meteorskim rojem.

Nekaj literature:

Kratek življenjepis Fredericka Williama Herschla
Objekti Caroline Herschel